Murva szállítás Budapest

Murva szállítás Budapest
Murva szállítás Budapest valamennyi kerületébe akár a megrendelés napján, a megbeszélt időpontra, versenyképes áron. Ez a zúzott mészkő illettve dolomit nagy mennyiségben használt, kiváló anyag tereprendezéshez és építési projektekhez. Ezek a természetes kőzetek különböző növényi és állíti eredetű (biogén) üledékekből képződnek, de a dolomit keménysége nagyobb, így kopásállóbb.
Kőbányákban termelik ki, géppel törik, szétválogatják, majd átszitálják.

Mi a murva?

A murva a sóderhez hasonló, természetes eredetű, zúzott kőzetanyag. Főként kavicsból, homokból és agyagból áll. Előfordul azonban, hogy mesterségesen, például kőbányászat során keletkező melléktermékként nyerik ki. Elsősorban útépítésre és egyéb kültéri munkálatokra használják, de más területeken is alkalmazzák, például a mezőgazdaságban és a környezetvédelemben.

A járda murva borítása jó ötlet?

A murva kavics szilárd és tartós burkolatot biztosít, amely ellenáll a gyalogos forgalomnak és az időjárás viszontagságainak. Jó vízelvezető, ami segít megelőzni a víz felgyülemlését és a tócsák kialakulását. Különböző színekben és textúrákban kapható, így egyedi megjelenést kölcsönözhet a járdának. Hátránya, hogy rendszeresen kell tisztítani és karbantartani, hogy megőrizze megjelenését és funkcionalitását.

Mit jelent a murva mérte?

Murva szemcsemérte fontos tulajdonság, amely meghatározza a felhasználhatóságát. A kisebb szemcséjűt például járdák és egyéb kültéri burkolatok építéséhez, míg a nagyobbakat például utak alapjának építéséhez használják.
A murvaszemcse méretek átmérője általában 0,5-50 mm közötti. A kisebb szemcséjűt finom, a nagyobb szemcséjűt durva murvának nevezik.

Mitért fontos a murva tömörítése?

A tömörítés egy olyan folyamat, amelynek során a murvászemeket mechanikai erővel egymáshoz préselik. Az eljárás növeli a teherbíró és vízáteresztő képességet. Ehhez a  legelterjedtebb eszköz a döngölőbéka vagy a lapvibrátor. A tömörítési tényező azt mutatja meg, hogy a térfogat a tömörítés után mennyivel lesz kisebb, mint azt megelőzően volt.

Murva kő típusok, árak


Méretük a finom kőportól (szitálás) a nagyobb és nehezebb kövekig terjed. Durva szerkezetű, és szabálytalan kődarabokból áll, amelyeket aprítógépben törtek össze. Többféle méretben kapható. A kövek általában jól illeszkednek és szorosan összeolvadnak, így tartós, stabil felületet képeznek.

kerti murva 5-12, 12-20 mm

Kerti murva 5-12, 12-20 mm

Felhasználási köreit nagymértékben meghatározza szemcséinek mérete. Kis építészeti formák, kerti dísztárgyak, betonplasztikai kompozíciók készítésére használják. A finom szemcséjű, fehér zúzott kövel gyakrana találkozhatunk virágágyások valamint texturált vakolatok felületén. Díszíthetik az épületek homlokzatait, pavilonok pincerészeit, pergolákat, kerítéseket.

Nettó: 12.500 Ft/m3
ágyazó murva 2-5 mm

Ágyazó murva 2-5 mm

A legkisebbeket (2-5 mm) főként dekorációs célokra használják, megjelenése tetszetős, hengereléssel jól tömöríthető. Minimálisan terhelhető, alkalmas területek felszínének kitöltésére, tájtervezésre, de ne használja olyan helyeken (pl: kocsifelhajtó), ahol várható, hogy intenzív mechanikai hatásnak lesz kitéve. Sportpályák lefedésére, utak jégmentesítésére is szolgál.

Nettó: 14.000 Ft/m3
poros murva 0-20 mm

Poros murva 0-20 mm

Kiváló tömörítési minőséggel rendelkező zúzottkő, amely stabil és szilárd alapot biztosít a burkolatokhoz, járólapokhoz, teraszokhoz. A vízelvezető párna részét képezheti, homokkal és kaviccsal kombinálva. Aminek fő feltétel a kis vastagsága (legfeljebb 20 cm), valamint a felszín alatti víz szintje feletti elhelyezkedése. Tulajdonságai elősegítik a sűrű aljzat kialakítását, amely jól elvezeti a nedvességet az aszfaltról, betonról vagy más burkolatról.

Nettó: 9.800 Ft/m3
úti murva 20-55 mm

Úti murva 20-55 mm

A nagy szemcseméretű típus nélkülözhetetlen az autópályák építéséhezhez valamint a városi közterületeken is. Az aszfaltbeton útalap zúzott dolomit hozzáadásával vizuálisan világosabbnak tűnik, ezért sötétben jobban látható. Szilárd burkolattal nem rendelkező utak esetén gyakorta használják, ha a cél stabil, nagy mechanikai terhelésnek kitett útfelület létrehozása. Színe fehér enyhe sárgás árnyalattal.

Nettó: 11.500 Ft/m3
Mire használható a murva?

A murva felhasználása igen sokrétű, mivel viszonylag könnyű vele dolgozni. Kézzel vagy gépekkel is teríthető és sokféle környezetben használható. Legyakrabban:
 • utak, hidak és épületek alapjaként;
 • csapadékvíz elvezető rendszerként;
 • adalékanyagként beton- és aszfaltgyártásban;
 • térkő, támfalak és egyéb tereprendezési projektek alapjaként;
 • vasúti sínek ballasztjaként.
A kocsibejáró murva burkolata elég stabil?

A kocsibejáró murva burkolata legalább 25-30 cm vastagságú legyen. Ez a réteg biztosítja a kocsik súlyának megfelelő teherbíró képességet és megakadályozza a murva süllyedését, elmozdulását. A réteget gondosan kell tömöríteni, hogy elérje a kívánt szilárdságot. A tömörítést a bedolgozás után többször meg kell ismételni, hogy minden része megfelelően összetömörödjön.
Stabilitását befolyásolhatja a talaj típusa is. Ha a talaj laza és homokos, akkor vastagabb murva rétegre és/vagy alátétrétegre lehet szükség.

Gyakran ismételt kérdések
 • Térkő alá mennyi murva kell?

  A térkő alá legalább 20 cm vastagságú murva réteg szükséges. A pontos mennyiséget azonban a térkő típusa, a tervezett teherbíró képesség és a talaj adottságai alapján kell meghatározni. A réteget gondosan kell tömöríteni, hogy elérje a kívánt szilárdságot. A tömörítést a murva bedolgozása után többször meg kell ismételni, hogy a réteg minden része megfelelő legyenn.

 • A murva jó talajjavító?

  Az apró murvaszemcsék segítik javítani a talaj levegőztetési és vízelvezető képességét, akár a talajba, akár annak felső rétegbe kerül. Hozzájárulnak a talaj biológiai sokféleségének növeléséhez.

 • 1 tonna murva hány m³?

  Körülbelül 0,59 és 0,67 köbméter között van, a pontos fajsúlytól függően.

 • 1 köbméter murva hány négyzetméter?

  Ez a murva szemcseméretétől, a tömörítési fokától és a fektetési vastagságától függ. Általában elmondható, hogy 1 m3, 10-15 cm vastagságú rétegben 1,5-2 m2-re elég. Ez azt jelenti, hogy 1 m2 területre 0,75-1 m3 murva szükséges.

 • Mennyi a murva súlya?

  A súlya a szemcsemérettől függ. A kisebb szemcsék sűrűsége általában nagyobb, mint a nagyobb szemcséké. Általánosságban elmondható, hogy a murva sűrűsége 1,6-1,8 tonna/m³ között van. Ez azt jelenti, hogy 1 m3 súlya 1,6-1,8 tonna.

 • Kocsibeállóhoz milyen murva kell?

  Kocsibeállóhoz a 20-55 szemcseméretű a legmegfelelőbb. Ez a méret biztosítja a megfelelő teherbíró és vízáteresztő képességet. A kisebb szemcséjű nem lenne elég teherbíró, a nagyobb szemcsékű murva pedig nem lenne elég vízáteresztő.

Konténersitt Centrum Kft.
1172 Budapest, Vidor utca 7.
ADÓSZÁM: 25840236-2-42

Hétfő - Péntek: 7.00 - 17.00-ig
Szombat: 7.00 - 15.00-ig
Vasárnap: zárva