Hulladék átvétel

Hulladék átvétel
A hulladék átvétel (kiemelten a fa és sitt hulladék átvétel) és ártalmatlanítás fontos szerepet játszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és a települések fenntartható fejlődésében. A hulladéklerakókban történő elhelyezés a legelterjedtebb kezelési gyakorlat. Hiszen ami megfelelően ártalmatlanítható, az újrahasznosítható és ezáltal visszakerülhet az erőforrás-forgalmi rendszerbe. Ez segít a természeti erőforrások megőrzésében.

Hogyan működnek a hulladéklerakók?

A modern, gondosan megtervezett létesítményeket réteges rendszer szerint alakítják ki, amely a hulladék biztonságos elkülönítésére és a szivárgások vagy bármi más, a környezetre ártalmas folyamat nyomon követésére is alkalmas. A szemét elszigetelése a levegőtől és a víztől létfontosságú a szennyeződés megelőzése érdekében.

Hogyan számítják ki egy hulladéklerakó élettartamát?

Az élettartamot úgy kapjuk meg, hogy kiszámítjuk az évi összes hulladék mennyiségét, a hulladéksűrűséget, valamint a jövőbeli hulladékmennyiség előrejelzését a népességnövekedés alapján.

Miért fontosak a hulladékudvarok?

Csökkentik a hulladékból felszabaduló és a levegőbe kerülő gázok (például a metán és a szén-dioxid) mennyiségét. A nagy, differenciált szemétlerakók speciálisan kialakított helyek, amelyek a föld alá kerülnek.

Mennyi egy hulladéklarakó várható élettartama?

A mai szemétlerakók esetén 30-50 év várható hasznos élettartam a jellemző. Egyes újabb típusú hulladéklerakók, úgynevezett bioreaktorok, újrahasznosítják a csurgalékvizet a baktériumok lebontásának elősegítése érdekében. Ez a gyakorlat jelentősen megnövelheti a hulladéklebontás és végső soron a hulladék konszolidáció sebességét.

 

Hulladékkezelési és újrahasznosítási igényeit felelősségteljesen kezeljük!

Hol vesszük át hulladékát?

Szilárdhulladék-átvételi gyakorlatunk biztosítja, hogy az ezekbe a hulladékkezelő egységekbe küldött használt anyagok megfeleljenek minden környezetvédelmi, biztonsági és üzemeltetési követelménynek.

Mit veszünk át?

A telephelyeinken átvett anyagokat konténerbe kell pakolni. Minden hulladékot úgy érdemes csomagolni (pl. zsákokban), hogy ott könnyen elhelyezhető legyen. Hulladékkezelőnkbe leadható hulladékok megegyeznek a konténereinkbe elhelyezhetó anyagok típusával:

Hogyan lehet fenntartható egy hulladéklerakó?

Egy átlagos hulladéklerakó működése során és még azt követően is nagy mennyiségű metángázt termel, ami megújuló energiaként hasznosítható. Mindaddig, amíg a hulladéklerakó megfelelően van kialakítva és kezelve, biztosíthatja, hogy elegendő tiszta energia álljon rendelkezésre a hulladéklerakó körül.
A hulladékerakó-technológia további fejlesztése a drónok alkalmazása a hulladéklerakók megfigyelésére és kezelésére. Ezek a drónok kamerákkal és érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek érzékelik a hulladéklerakó környezetében bekövetkező változásokat.

Gyakran ismételt kérdések
  • Mennyi hulladékanyag kerül Önökhöz évente?

    2 korszerű hulladéklerakót is üzemeltetünk, ahol évente több mint 14017 tonna újrahasznosítható anyagot kezelünk.

  • Mik a hulladéklerakók?

    A hulladéklerakók olyan alacsonyan fekvő területek, amelyeket a hulladékok ártalmatlanítására használnak úgy, hogy a szemetet földrétegek közé temetik.

Konténersitt Centrum Kft.
1172 Budapest, Vidor utca 7.
ADÓSZÁM: 25840236-2-42

Hétfő - Péntek: 7.00 - 17.00-ig
Szombat: 7.00 - 15.00-ig
Vasárnap: zárva