Fahulladék konténer

fa hulladék konténer
Fahulladék konténer használata a második lépés a famaradványok újrahasznosítása felé vezető úton. Könnyebbé, egyszerűbbé válik általa a leadás és átvétel. Az első lépés a fa hulladék keletkezésének megelőzése. Ez pedig a hatékony felhasználással kezdődik. Ugyanakkor a fa maradvány, darálás után, másodlagos nyersanyagforrás lehet az energiatermelésben.

Mi a fahulladék?

Fahulladék minden elhasznált faanyag vagy famaradvány – például fadarabok, fűrészpor és forgács. Ez a végső, nemkívánatos termék olyan tevékenységekből származik, mint a fafeldolgozás.

Mi a fa maradvány?

A famaradvány elnevezés három fő forrásból nyert hulladékfára utal: települési szilárd hulladék; építési és bontási törmelék; és elsődleges fafeldolgozás terméke.

Mi a hulladékfa?

A hulladékfa kifejezés az építkezések, bontások, vagy egyéb tevékenységek során keletkező faanyagra utal. Ide tartozik a fűrészpor, a faforgács, a rönk, a léc, a palló, a gerenda, a deszka, a bútordarab, a faanyag-hulladék, stb.

A fa hulladék károsítja környezetünket?

Abban az esetben igen, ha eltemetésre kerül. A fa lebomlása (korhadása) közben metán keletkezik. A metán egy erős, üvegházhatású gáz. Minden hulladéklerakóba kerülő fa tonnája 800 kg CO2-nak megfelelő metánkibocsátást eredményez.

A fahulladék újrahasznosítható?

Igen, a legtöbb fahulladék újrahasznosítható építőanyagként, talajtakaróként vagy cellulózként, (papírgyártás alapanyaga) és nyereségesen felhasználható tüzelőanyagként (fapellet). A fapellet mellett a fahulladékból más termékeket is elő lehet állítani, mint például faforgácslapot, farostlemezt.
Ezenkívül a fa újrafelhasználása és újrahasznosítása csökkenti a fák kivágásának szükségességét.

Fahulladék konténer rendelés

1.

Kellő mennyiségű fahulladéka megtölt legalább egy 4m3-es konténert? Ha nem, válasszon vegyes hulladéktartályt!

 

 

Általános tapasztalatunk szerint megrendelőink hajlamosak 20-30% alulbecsülni a szükséges m3 mennyiséget! Gondoljon erre, amikor hulladékgyűjtőt választ!

2.
 

 
3.

Minden információ rendelkezésére áll a rendelés leadásához? Akkor vegye fel a kapcsolatot velünk!

Mi nem kerülhet a fa hulladék konténerbe?

Ebbe a hulladéktartályba kizárólag fahulladék helyezhető el. NEM GYŰJTHETŐ:

 • használt kárpitozott bútor
 • kátránnyal kezelt lécek, deszkák
 • használt, törött WPC burkolat
 • egyéb fahatású műanyag
 • föld
 • laminált parketta
törött WPC burkolat
kátránnyal kezelt deszka
sérült kárpitozott bútor
sérült laminált parketta

Kezelt és természetes famaradványok egyaránt leadhatók Dunaharasztin működő és a fővárosi hulladélerakónkban. A kezelt típusba tartoznak: a kémiai konzerválószerrel (nyomás)kezeltek. Így megvédték a mikroorganizmusok, rovarok, gombák  és egyéb olyan környezeti hatások ellen, amik korhasához vezethettek volna.
Általában olyan kültéri alkalmazásokban használták, ahol valószínű volt a talajjal vagy vízzel való érintkezés. A háztartásokban többnyire a  kerítésoszlopok és a deszka anyagok ilyenek.

Hulladékfa darálás

Lehetővé teszi e hulladék típus újrahasznosítását vagy újrafelhasználását, ami csökkenti a fa kitermeléséhez szükséges forrásokat és a hulladéklerakótelepekre kerülő hulladék mennyiségét. A darált famaradvány új termékek előállítására használható, például fűrészárura, papírra és cellulózra. A darálék biomassza-erőművekben az energiatermelés alapanyaga. A darálókat úgy kell kiépíteni és üzemeltetni, hogy minimalizálják a környezetszennyezést. A folyamat során keletkező port össze kell gyűjteni és megfelelően ártalmatlanítani kell.

 

Gyakran ismételt kérdések
 • Milyen erős az újrahasznosított fa?

  Az újrahasznosított fából készült anyag ötször erősebb, mint a természetes fa és bármilyen fa melléktermékből készíthető, beleértve a forgácsot és a fűrészport is. A fa rendkívül sokoldalú anyag, de mégis évente több millió tonna kerül hulladéklerakókba.

 • Mit jelent a fa komposztálása?

  A fa komposztálása egy aerob biológiai kezelési eljárás, amely 40-60 C hőmérsékleten a szilárd szerves anyagot stabil humuszsá alakítja. A fahulladék komposztálása csökkenti a hulladék mennyiségét, méregteleníti a hulladékot és a hulladékot talajjavító termékké alakítja.

 • Jó hatással van a faforgács a komposztra?

  A faforgács hozzáadható a komposzthoz, hogy jobb szén-nitrogén arányt érjünk el. A faforgács merev szerkezetével javítja a levegő áramlását a komposztban, ami így kevésbé hajlamos a tömörödésre.

 • Mit jelent a fa újrahasznosítása?

  A fahulladék értékes erőforrás, amely bőségesen rendelkezésre áll és minőségi fokozattól függően felhasználható anyag-újrahasznosításra vagy energiatermelésre. A fahulladék újrahasznosításából előállított termékeket papírgyártásban, panellemezgyártásban, fapellet-gyártásban, energiatermelésben stb. A „hulladék fa” kifejezés minden olyan fát és faalapú terméket magában foglal, amely termékélettartamának végéhez ért, és ezért a hulladék meghatározása alá esik.

Konténersitt Centrum Kft.
1172 Budapest, Vidor utca 7.
ADÓSZÁM: 25840236-2-42

Hétfő - Péntek: 7.00 - 17.00-ig
Szombat: 7.00 - 15.00-ig
Vasárnap: zárva